Carl-Robin Larsson

Uppsagd under sjukskrivning.
Att vara sjukskriven under en längre period från arbetet är aldrig positivt, varken för arbetsgivaren eller för än själv. Arbetsplatsen blir helt plötsligt en man kort om dagarna vilket får vissa att känna en enorm skuldkänsla för att man inte infinner sig på plats. Trots att sjukskrivningen är en nödvändighet och i slutändan beslutas av läkare, en nödvändighet för att överhuvudtaget i framtiden kunna arbeta igen och en nödvändighet för att utesluta att man utsätter sig själv och andra för onödiga faror.
 
Men skuldkänslorna finns fortfarande inombords och man har många gånger svårt att slappna av om dagarna. Varje gång man tar sig ut från lägenheten för att ta sig en sväng eller åker in till stan för att kolla läget så återupprepas ångesten, eftersom man är upplärd att sjukdom från arbete innebär att man är sängliggandes. Man är helt enkelt orolig att någon kollega ska få syn på än när man är ute eller att man i värsta fall stöter på sin chef på stan och det skulle ju garanterat innebära att man inte längre hade något arbete att återgå till. 
 
Där inleds nästa del som också är mycket ångestframkallande, inte bara för att man är rädd att stöta på chefen på stan och förlora arbetet så oroar man sig för att arbetsplatsen ska tröttna. Tröttna på att man är sjukskriven, att den hela tiden förlängs när förhoppningen kanske varit att dem skulle få tillbaka sin medarbetare när den aktuella sjukskrivnings perioden löper ut.
Vilket i slutet gör att arbetsgivaren då tar ett beslut om att det är bättre att avskeda personen och tillsätta en frisk och fräsch person på denna plats.
 
För att vara sjukskriven innebär väl att man måste ha detta i bakhuvudet, att man riskerar att kunna bli sparkad under tiden man är sjukskriven, av just den anledningen. Att man är sjukskriven?
 
Mitt svar blir av egen erfarenhet att man inte behöver lägga så mycket energi på att tänka på denna biten. Även fast en arbetsgivare har rätt till att avskeda en sjukskriven person med gilltigt läkarintyg så länge som det rör sig om en saklig grund. Dock finns det en rad olika anordningar att följa till punkt och pricka för att inte gå emot lagen och har arbetsgivaren möjlighet att omplacera är detta något som måste göras och som gör att en uppsägelse pågrund av t.ex. arbetsbrist inte är saklig grundad.
 
Det måste alltså finnas en saklig grund för att en arbetsgivare ska kunna säga upp en medarbetare som är sjukskriven för fysiska eller psykiska besvär.
 
Detta går det att läsa mer om i LAS (Lagen om anställningsskydd) i paragraf (1982:80) 7 §.
 
Arbetsgivaren har dessutom ett omfattande rehabiliteringsansvar, vilket innebär att arbetet är skyldiga att vidta särskilda åtgärder för att du ska kunna återgå till arbetet så snart som möjligt. Det kan vara att arbetsgivaren:
 
  • Anpassar arbetsplatsen
  • Erbjuder arbetsträning
  • Erbjuder andra arbetsuppgifter
  • Erbjuder en annan passande tjänst
Är detta möjligt så har arbetsgivaren ingen rättighet att avskeda dig för att du är sjukskriven eller inte kan återta din nuvarande tjänst på arbetsplatsen.
 
Om det nu sitter någon och läser detta och som blivit sparkad trots att en saklig grund saknas så rekommenderas det att vända sig till det fack man tillhör och berättar vad som inträffat så kan dem antingen hjälpa dig eller skicka dig vidare. Något man alltid bör göra när något sånt här inträffar då man kan vara berättigad ersättningen för den felbehandling som arbetsplatsen utfört.